info@babatervezo.hu


Ovulációs tesztek

A peteérés előrejelzésének legmegbízhatóbb módja az ovulációs teszt alkalmazása, mely a vizeletben lévő LH hormon (luteinizáló hormon) mennyiségét mutatja ki.

A terhességi tesztekhez hasonlóan 3 különböző típusa van: a tesztcsík, amelyet a felfogott vizeletbe kell mártani, a teszt kazetta, melyre a cseppentővel kell felvinni a vizeletet és a vizeletsugaras teszt, amit a vizeletsugárba kell tartani.

Az LH hormon peteérés előtt kb 24-36 órával éri el a csúcsát, ekkor a teszten lévő tesztcsík ugyanolyan erős vagy erősebb mint a kontrol vonal. Ezen a napon és az ezt követő két napban a legnagyobb az esély a teherbe esésre.

Fontos, hogy délután, estefele végezzük a tesztelést, mert az LH hormon napközben termelődik. A teszt elvégzése előtt kb. 2 órával csökkenteni kell a folyadékbevitelt, hogy koncentráltabb legyen a vizelet. Célszerű minden nap ugyanakkor tesztelni és a teszteken egymás mellett is megfigyelni a tesztcsík erősödését/gyengülését. Egy ciklusban 5-6  tesztet célszerű elvégezni, az elsőt a félidőt megelőző 3. napon. 28 napos cikuls esetén 11. napon.

A nőknek nem minden ciklusban van peteérésük, így előfordulhat, hogy nem lesz pozitív a teszt, ilyenkor a következő hónapban célszerű folytatni a tesztelést. A nők kb 90%-nál a normál érzékenységű (25 mIU/ml) teszt kimutatja a peteérést.